Noen av våre sjøfugler er i dyp krise. 90 prosent av lomviene og 70 prosent av krykkjene har forsvunnet siden begynelsen av 80-tallet, mens andre arter synes å klare seg bedre. Hvorfor?
I 2007 ble det startet et stort forskningsprosjekt (Seapop) for å begynne å se på årsakene til den enorme endringen i bestanden av sjøfugler lags kysten. På Sklinna der jeg har vært noen dager i sommer, har forskerne virkelig sett på toppskarven.
Med en liten gps kan man måle hvor langt fuglene flyr for å hente mat, hvor de henter maten. De ser på sjøbunnen der skarven henter maten, fisken som blir tatt med, størelse, vekt og ungeproduksjon de forskjellige årene. Det gjøres en virkelig grundig jobb.
Så langt viser forskninga at det er et komplisert bilde som ligger bak variasjoner og tilbakegang i bestandene. Alt fra klimaendringer, overfiske og økende havørnbestand er med på å skape endringer i økosystemene.
Du kan lese mer om forskning på sjøfugler på NRK Trøndelags nettsider. Jeg benytter muligheten til å vise noen flere bilder fra Sklinna. Jeg har mange på lager.