Quantcast
Channel: Kjartan Trana´s fotoblogg
Viewing all 239 articles
Browse latest View live

Ærfugl og nordlys

$
0
0

Er det vårkåthet som begynner å slå til i Straumen? Sola varmer i hvertfall nå og dagene vokser seg utover i begge ender.


Men vinteren den har fortsatt et trygt grep når sola går ned. Det er ennå lenge til vårlyset starter festen her i Midt-Norge. 


Stjernene og nordlyset er imidlertid også helt greie venner å tilbringe natta sammen med. 



Et snev av vår

$
0
0
- "Kie-kie-kie", det bitende kaldt på sjøen, men noe er forandret. Måkene har tatt av seg vinterdrakten og lager vårlyden sin igjen. Det er en svak følelese av vår i lufta, og det blir understreket av dette ropet, når vi tar en fototur i Flatanger denne helga.



Den siste uka har også tjelden kommet trekkende. Det er et av de kjæreste vårtegnene som finnes for kystfolket. Nå sitter den der rundt på små skjær og holmer, fuglen som alle kjenner i sin svarte og hvite smoking, med det knall røde nebbet og føttene. Her og fru tjeld er klar for vårfest. "Plitt, plitt, plitt..."


Denne er fotografert utenfor Kvaløysæter lørdag 9. mars. I tillegg til å suge dette vesle snevet av vår, så ga turen som vanlig en rekke havørnstup og mange brukbare bilder av den store rovfuglen.


Flere steder er fjordene frosset til, så vi starter med å med å kaste en fisk på isen. Ikke noe problem for en så erfaren fugl som dette. Fargeringene til denne viser at det er en fugl merket i Norge i 1984, den har nok gjort noen 1000 stup tidligere.




Litt motlysfoto er også morsomt. Selv om det er litt vanskeligere å treffe med fokuspunktet, når du har sola midt i øyene, så er det fint når det lykkes.


Et par havørner kjente igjen båten. De var nærmere enn 10 meter der de fløy etter oss mens de ventet på en godbit. 



Så kan jeg legge til, husk godt fottøy når du skal være en hel dag på havet i - 10 grader. Når sola gikk ned var jeg en skjelvende og kald fotograf. Lånte meg sko som ikke holdt mål, og da blir man fort kald i hele kroppen - selv om det varmer å ta slike sommerlige avslutningsbilder.



Må igjen takke Ole Martin Dahle for en innholdsrik tur. Like morsomt hver gang jeg er med ut!

Drømmestart

$
0
0
Dagene begynner å bli veldig lange. Klokka 04.45 måtte jeg komme meg avgårde til kongeørnskjulet for å være sikker på at dagslyset ikke tok meg igjen. 


Klokka 07.30 var to kongeørner på plass forann skjulet. Fuglene gjør mye mer ut av seg på denne tida av året. De kakler til hverandre som et gammelt ektepar, og det er litt av ei opplevelse å sitte slik å observere det som foregår en tidlig morgen i mars.


Jeg hadde lagt ut en mår som åte denne gangen. Sammen med en rev, hadde den tint seg varm og mør på badegulvet det siste døgnet. I løpet av ei time klarte de to kongeørnene å rive ned måren, men da hadde jeg allerede fylt kortet med bilder fra denne situasjonen.


Kongeørnene skygget banen, og inn på åteplassen kom ei voksen havørn seilende. Den hadde også med seg maken, men denne var litt mer skeptisk.


Havørna satt på reven så lenge at denne flotte åteplassen i Smålia virkelig fikk vist seg fram med sine glimrende lysforhold.



I løpet av dagens to første timer hadde jeg virkelig fått med meg mye, men så ble det også bom stopp. Ei kråke og de vekslende snøbygene var det som underholdt meg resten av søndagen. 


Det blir godt med tid til å tømme hjernen når man sitter slik å kikker ut. Herlig å være uten datamaskiner og telefoner en hel dag. Jeg kjenner hvor godt det gjør, og jeg er sikker på at mange av oss om noen år vil innføre elektronikk frie dager i livene våre - For å ta tilbake alt det teknikken stjeler.


Konklusjonen er dermed at det ble en fin tur, det gjør godt å kjede seg i noen timer. Spesielt når starten av dagen gir et så godt bildemessig resultat.

Blåtime

$
0
0
Viser noen bilder fra by´n æ bor i, Namsos i blåtimen. Det er alltid noen som vil ha gode bilder fra nærmiljøet og da er det greit å komme seg ut på rett sted til rett tid.



Tips for gode bilder fra bymiljøet: Se etter linjer, bruk blandingslyset - som gir de flotte komplimentærfargene og velg deg gode vinkler.


Den gyldne regel

$
0
0
Den gyldne regel er ikke noe fototriks, men derimot et budskap som går igjen i alle verdensreligioner og livssyn. Hos humanetikerne heter det enkelt: "Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg". I kristendommen formuleres det slik: "Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene i en sum."


Islam, hinduismen, buddhismen og jødedommen har alle fanget opp det: "Gjør ikke mot din neste noe du ville mislike dersom det ble gjort mot deg. Dette er hele loven. Resten er kommentarer."  Det må da bety at det faktisk er et viktig budskap, likevel er det svært vanskelig å følge. 

Det er rart hvordan vi mennesker speiler hverandre, som havet og himmelen. Solnedgang og blikkstille - eller storm og bølger. Det er som et "bilde" på den gyldne regel, og ute i naturen er det jo "bilder" å finne på alle de viktige budskapene.


Enkelte natur-religioner drar alle levende skapninger og hele skaperverket inn i den gyldne regel. Da gir den enda mere mening for min del, men i relasjon til mine nærmeste er den minst like viktig. Et budskap arvet ned gjennom generasjoner, som vi må føre videre. "Prøv å sett deg inn i hvordan andre har det nå". Enkelt er det ikke - Jeg skulle så absolutt ha gjort det oftere. Det skulle vi alle ha gjort.


Sure og pessimistiske kommentarer vil forsure dagen - mens en god gjerning, en klem og et smil vil løfte den. Bare det å svare hyggelig på en e-post er viktig, det merket jeg her om dagen. Et spørsmål, fra Kristin langt sør i landet om å få bruke et uglebilde på veggen til sønnen, hadde ligget der i innboksen min alt for lenge. Jeg sendte med fila og et par setninger om at jeg håpet det kunne inspirere til et aktivt friluftsliv. Gjett om jeg fikk takk og svar! Jeg må bare legge ut noe av det flotte hun skrev tilbake. Det går rett inn i det jeg tenker og formidler - og det får være takken for bildet.


Ja, jeg håper jeg gir gutten min gode verdier og opplevelser, samtidig som han er en utrolig berikelse for meg. Han, det lille barnet som knapt kan gå, legger merke til detaljer som jeg glatt hadde oversett om det ikke var for han. Han setter seg ned og tar opp den ene pinnen etter den andre, de som jeg allerede har tråkket på. Han smaker på steinen, og på sin måte tvinger meg til å fokusere og reflektere over denne steinen.  Er  den skarp, skitten, kald, jeg må rett og slett sette meg ned og betrakte steinen. Det er egentlig ganske fint. Generelt føler jeg at barn har en innlevelse og medfølelse til planter og dyr som vi voksne har godt av å bli påminnet. Det ville komme godt med i dagens samfunn om flere barn beholdt noe av denne ånden i voksen alder... 


Var ikke det vakkert? Var ikke det også budskapet om den gyldne regel! 

Våren er her!

$
0
0
Denne uka har jeg virkelig fått vårfølelsen. Har vært mye ute, overnatta på orreleiken, turer på havet og i fjæra. Og selv om snøen ligger helt ut mot havet, så har forandringa kommet. Sola varmer og noe skjer i kropp og sinn. Herlig!



Jeg skal ikke skrive så mye om selve leiken, det er en like flott opplevelse hver gang. Bare det å sitte der å se at lyset forsvinner. Legge seg i soveposen, fylt med forventninger om hva morgenen vil bringe, og våkne av spenningen - Også lyden av tsjoende orrer. Igjen; herlig!

 




Våren, også på TV

$
0
0
Det er virkelig vår i lufta. 13 grader i Namsos i dag, så snø og is smelter under føttene våre. Selv har jeg vært så priviligert at jeg har fått jobbet litt med en reportasje om våren til NRK Midtnytt. Du kan se resultatet her om du har to minutter.


Bildene denne gangen er fra en tur til Aglen, ytterst på Otterøya. Man trenger ikke mye for å føle seg som verdens heldigste menneske. Et lite bål, enkel mat, godt selskap og den flotte naturen - på en deilig vårdag. Si hva du vil om rikmannsliv og opplevelser, er det ikke dette alle søker etter da?


Havørna er karakterart ytterst mot Folla, ellers så vi tjeld, storspove, en stor flokk ærfugl, skjærpiplerke, storskarv og måker denne dagen - Men egentlig slappa vi bare av og storkosa oss i fjæra.




Ut å nyt våren folkens, det gjør godt for kropp og sjel. Ha flotte dager!

På sporet

$
0
0
Aprilnatta er i ferd med å senke seg over landskapet like øst for svenskegrensa. Vi har dratt med oss sekker og fotoutstyr, gjennom råtten vårsnø, til toppen av dette berget. 


Vinden rusker i granskogen, mens lyden av en hukrende perleugle kommer og går i kastene. Dette er en fin utsiktspost når det gryr av dag igjen. Nede på flatene er det mulighet for å få se både elg og bjørn. Nå kokes det kaffe og lages enkel kveldsmat. Det er godt å ha et bål når tempraturen kryper under frysepunktet. 


Bjørn Oddvar tror allerede at han har sett bjørnen et ti-talls ganger, men må konstatere at det er steiner som ikke beveger seg. Likevel er det nok til å holde praten gående og kroppen varm, helt til det er på sin plass å finne soveposen.


Jeg tester ut de nye hengekøya, og konstaterer at det er en behagelig måte å tilbringe natten på. (Må nesten skrive en liten blogg bare om denne snart, den har gitt meg en ny vår.) Jeg vekkes av at dompaper og grankorsnebb hopper rundt i trærne. Ok, jeg har nok vært våken et par ganger i løpet av natta. Hørte jeg noe tasse i skogen bak oss?


Ut av køya, og litt lengre fram mot stupkanten, finner jeg en mann som har vært våken lenge allerede. Bjørn Oddvar har også hørt de merkelige lydene. Nå ligger han å sveiper kikkerten utover landskapet, men to timer oppmerksom stirring har ikke gitt resultat. Det er på tide å bryte leir, vi må finne ut hva som har bevegd seg i skogen bak oss.


Det er tungt å ta seg frem i vårsnøen. Du kjenner sikkert følelsen av at skaren nesten bærer deg, også braser du gjennom på neste steg. Bjørn Oddvar, som nettopp har hatt lungebetennelse, oppdager flere nye stjerner og planeter på vei gjennom skogen. - "No klar æ itj meir", sier han. - "Det e akkurat som at æ itj får luft nok". Likevel klarer jeg å lokke han med videre, dette er jo spennende terreng. 


Etter tre timers trasking finner vi i hvertfall et tre som bjørnen har brukt klørne på flere ganger. Den markerer at den er her ved å rive i trærne på denne måten. Riftene vi finner er imidlertid gamle. Her oppe i skogen har det tydeligvis ikke vært noen bamse denne våren. Snøen ligger urørt, nesten over alt.


For litt senere på dagen dukker dette sporet opp. Her er det jerven som har vært på tur ganske nylig. Sporene sitter godt i den snøen som falt for bare noen timer siden. Vi bestemmer oss for å følge jervesporet et stykke for å se hvor det leder. - Ja, å følge jerven kan selvfølgelig være håpløst. Den beveger seg over enorme avstander på kort tid, men mye kråke og ravn i området forteller oss at vi kanskje ikke trenger å gå så mye lengre.


Vel, det blir ikke helt som vi har tenkt. Turkompisen får testa og trent lungene igjen. Vi finner flere spor, blod og hår av elg. Likevel fører ikke sporene oss til noe kadaver denne gangen. Ikke før lengre ut på dagen, da dette dukker fram i snøen. Her er det tydelig hvem som har vært ute å labbet.


Jeg går på sporet inn i tettskogen. Bjørn Oddvar bestemer seg for å gå den andre veien, og med et skjønner jeg at noe har skjedd. Når jeg møter han er øynene mye større en vanlig. -"No har æ puls", sier han og forklarer at han har funnet en sti av bjørnespor og hørt en merkelig lyd. Han har snudd, men jeg bestemmer meg for at dette må utforskes. Også står vi der plutselig i bjørnens matfat. 


Ok, jeg synes også jeg kan høre noe litt lengre opp i skogen, men for det jeg vet i dag - kunne det like godt ha vært et ekorn. Det er spennende å ha de store rovdyra i naturen rundt oss. De gir oss eventyr og opplevelser. Jeg er sikker på at Bjørn Oddvar har fortalt litt av noen historier om dette møtet med bamsen, som nærmest pustet oss i nakken. 

Interiørbloggen ute

$
0
0
Kjære blogglesere. Jeg har lagt merke til at interiørblogger er i skuddet, og at de får mange treff, så jeg tenkte jeg skulle ta dere med inn i mitt andre hjem nå på våren - Ute. Ja, for det blir noen døgn i storstua på denne tida, og maken til hjem skal dere lete lenge etter.


Her ser dere dagligstua, der jeg slapper av etter å vært ute ei natt på tiurleiken. Utsikten må sies å være brukbar. Kunsten og de små detaljene i dette rommet er helt "outstanding". Se bare på tørrgadden som er mange hundre år gammel - ikke mulig å få kjøpt på IKEA. Her snakker vi eksklusive varer. Legg også merke til teppegulvet, som er av det slaget som ikke trenger støvsuging eller rens. Biologiske mikroprosseser tar seg av de smulene som faller ned.


Siste skrik i tak og himlinger er selvfølgelig denne, som faktisk skifter farge og belysning etter vær og årstid. Du finner ikke maken, selv i de beste boligstrøk ved Namsos. Dette gamle treet er forøvrig en del av baderomsinnredningen. Selve toalettet er for eksklusivt til å bli avbildet her, men jeg legger med en liten detalj fra interiøret.


Tannkost og tannkremholder produsert hos furua. Mulig denne i dag kan skaffes på enkelte steder rundt om i landet, men det vil nok koste svært mye å ta den med seg hjem. De små dvergplantene holder også den litt røffe og rustikke stilen som har blitt valgt her i vår-hjemmet.


Selv er jeg også fornøyd med kleshengeren i gangen. Denne er noe av det første som møter deg på vei inn mot dagligstua. Som dere ser er det gjennomført i stilen, men også svært praktisk. Her tørker klærne i varme og vind produsert av helt ren energi. Ikke bare er det miljøvennelig og trendy, men uten tvil noe som vil få en hver frue, fra de beste strøk av landet, til å stønne av begeistring. Du skjønner - du får gratis solarium med alt dette også.


Kjøkkenet er også noe for seg. Ovnen er av merket tyri ++ og koker opp formiddagskaffen raskere enn noe annet merke som finnes i handelen i dag. Som dere ser er krimskrams og artifakter nokså uvanlig. Kaffekjelen er skaffet etter å ha gitt en rekke tips til "Ut i naturen-redaksjonen" i NRK, og jeg kjenner faktisk ingen annen rundt meg som har lignenede!!!


Går man ned på enda mindre detaljer så blir det mer å sikle etter for "fiffen". Røkt reinshjerte og reisnsklubb fra lokal produsent. Bordet er utsmykket med rustikk lyng og lav. Legge også merke til kaffekoppen som er lånt fra en forsker i NINA. Beklager Torgeir, den ble med meg hjem! Er ikke mange som har en slik kopp heller.


Middagen stekes på varmen av tyri ++ som altså ikke har kostet meg en krone. Dersom du synes denne middagen ser litt enkel ut, så får jeg bare fortelle at dette altså er bacon fra Italienske "Barroria" surret rundt en "Schweelgerseener wurst" - Og jeg understreker at dette er forretten i en sjuretters meny som ble servert denne dagen.


Så en rask kikk inn på soverommet, som snart må tas i bruk igjen. Eksklusive madrasser av alt fra granbar til billig skumgummi, gjør det 14-16 timer lange oppholdet behagelig. Selvfølgelig følger det med underholdning av beste slag, utenfor alle vinduer og dører. 


Takker så mye for at dere kikket inn her sammen med meg. Har noen spørsmål om livet i storstua, detaljer i og rundt dette, så fyr løs. Til slutt vil jeg bare legge til at noen dager her inne/ute gjør godt for kropp og sjel. Forskning viser at huden har det bedre når den får være uten alle disse kunstige kremene og såpene noen dager. Minst like mye forskning peker på at et opphold her, i mitt andre hjem, gjør godt for den psykiske helsa.


Ha en fin vår folkens!

Den største

$
0
0
Jeg viser noen ferske bilder av havørn her på bloggen. Snart kommer det gode nyheter om den største rovfuglen vår. Det er nemlig mye som tyder på at man går mot den første vellykkede hekkinga i Irland på over 100 år. Denne våren vil vise om man lykkes med å innføre de norske fuglene!


Det har blitt noen turer til Flatanger i løpet av våren, og her er altså noen smakebiter av fangsten jeg har fått med hjem. Det er fint å vite at havørnsesongen snart er i gang for en mengde med tilreisende fotografer. Naturinteresserte fra hele Europa kommer til Namdalen får å oppleve havørna på nært hold - Og for noen fotomuligheter Ole Martin Dahle tilbyr av denne evigaktuelle og fasinerende arten.


Selv har jeg hamret løs med alt fra 800 mm til vidvinkel på noen av turene i år. Det har ført til en rekke nye bilder av denne fuglen. Ikke det at jeg har lite bilder av havørn fra før av, det er faktisk ingen arter som har en så stor mappe i mitt fotoarkiv.



Det herlige er at jeg aldri får nok. Det er en like stor opplevelse hver gang ørna kommer susende ned for å plukke fisk. Det gir ikke bare nye bilder, det gir meg også minner tilbake til de første ørnemøtene ved båtripa. Jeg var nok ikke eldre enn fem år når morfar kastet den første småueren på sjøen, og jeg møtte ørneblikket for første gang, et øyeblikk som spikret seg inn i sjela.



Nå krysser jeg bare fingrene og ber en liten bønn om at irene skal få tilbake denne utrolige fuglen. Tenk hvor tom og tam vår kystnatur hadde blitt uten havørna.


Kom mai du ....

$
0
0
Helga har gått med til friluftslivet og foto. På fredag labbet Bjørn Oddvar og jeg ut i skogen på jakt etter en tiurleik. Vel, det ble litt trasking for jeg bommet på målet. Etter ei time med tungsekk fant vi endelig stedet, svett og våt. For det var en strek i regninga at det snødde tungt.


Vi krøp i teltene like før klokka 20.00, og det var jaggu på tide. Ei knapp time senere susa storfuglen inn rett over oss. Den kneppet en halvtimes tid i det ufyselige været, og skjønte kanskje ikke helt hva som foregikk. Mai?


Men en trist og grå kveld - gir gjerne en vakker morgen, slik var det også denne gangen. Tiuren var på plass og i gang allerede klokka 02.30, og klokka 04.30 kom morgenlyset gjennom trærne.


Problemet var at min gode venn, Bjørn Oddvar, hadde falt i dyp søvn. Han snorket som gammelsaga på Spillum. Det gjorde selvfølgelig tiuren skeptisk. Jeg prøvde å vekke han med fuglelyder og kameraknips, men han bare fortsatte; zzzzzzz. Tiuren forlot arenaen og trakk seg nedover skråninga. Litt av ei natt!



Vel, sånn så det ut på tiurleiken den 4. mai 2013. Likevel, rødstrupe, svarttrost og orrfuglen laget vårkor. Det var en flott morgen å ha med seg ute i skogen. Du angrer aldri på en tur!



Bjørn Oddvar pakket sammen og dro hjem. Han hadde hatt en drøm med sterke bilder, som jeg tolket dit at han kanskje burde dra fra fuglene og inn til familie. For min del gikk dagen med til små og store naturopplevelser i skogen. Det er ei herlig tid å være ute.


Så var det på han igjen på kvelden, denne gang uten snø på leiken. Den smelta fort i løpet av dagen, det er fordelen med maisnøen. 


Søndagsnatta ble regnfylt og fin, uten de store bilden - Slik er det jo ofte. Uansett er det godt å være ute å oppleve våren. Det burde vi alle!


Fridag!

$
0
0
Denne uka ga et ekstra rødt tall på kalenderen oss mulighet til å gjøre akkurat det man har mest lyst til. Noen vasket nok hus, andre ryddet i hagen. Jeg dro til skogs og brukte 24 timer sammen med fotoutstyret og våren. 



Jeg vet ikke hva andre kjenner, men det gjør i hvertfall noe med meg når jeg får tusle rundt å se på livet som vender tilbake til skog og li. Det gir ikke bare bilder på den digitale brikka, det gir også inntrykk som blir til kreative tanker og tekster. Det gir rett å slett påfyll, når jeg kan sitte slik noen timer i Stordalen naturreservat.



En gransanger kom på nærbesøk da jeg imiterte "tjiff-tjaffinga" som hannen sprer utover vårskogen. Gransangeren er virkelig en av signaturartene her i Namdalen, den er nesten over alt der jeg tar meg tid til å lytte, så også i Stordalen.

Dette reservatet er nok grønnere og vakrer i juli og august, men det har sin sjarm nå også. Det er virkelig preget av våren.



Natta brukte jeg på tiureliken, det blir garantert den siste i år. Det går virkelig mot slutten, men gamlefar holder ut, og han kom seint ned for å sjekke om det var noen damer som fortsatt var med på festen.


Og midt på svarteste natt kom det jaggu meg besøk. Ei enslig røy hadde ennå ikke fått med seg de sårt tiltrengte dråpene som må til for at eggene skal bli befrukta. Den virka usikker, ikke på meg, det så mer ut som om den frykta den store tiuren.


Røya pilte frem og tilbake som en liten skygge i lyngen. Til slutt la den seg ned bare to meter fra teltet,  og det tok bare sekunder før gamlingen nærmest overfalt henne. Mørkt var det, men 6400 iso og lang lukkertid gjorde at jeg fikk dokumentert det som skjedde.


På tiuren kan det se ut som om det er bra at det går mot slutten nå. Fuglen ser sliten ut, stjerten henger ned det meste av tida, og hodet preges av sår etter kamper mot rivaler. 

Hvorfor?

$
0
0
Hvorfor fotograferer jeg bare nordisk natur? Jeg har fått det spørsmålet mange ganger, men jeg har egentlig ikke noe annet svar enn at det ligger mitt hjerte nærmest. Også kan jeg jo fortelle deg historia om den gangen jeg dro på delfin-safari i Tyrkia.


Det var ment som et avbrekk i en lang sydentur, var lei av å ligge på stranda, så jeg tok med meg en D3s, en D300, noen objektiver og reiste på safari. Brosjyren viste bilder av hoppende delfiner, skilpadder og strender.

Jeg ble litt skeptisk da jeg så at båten var rigget som en sjørøverskute. Hmmm... flere grunner til å klø seg på haka: Vannflaskene ble beslaglagt, medbragt drikke var ulovlig. Jeg måtte kjøpe vann til 48 kroner flaska. En fotograf spratt rundt med plastikksverd og en D70 - og putta på meg både sjørøverhatt og skjegg, mens jeg prøvde å glise og drikke vann - til samme pris som vin fra polet i Namsos. Her var det flere grunner til å lure på hva som egentlig skjedde, men vi ble lovt delfiner.


De første timene stirret alle utover det blå, vakre havet. Disko- og teknomusikk dundret fra høytaleranlegget, mens vi ble tilbudt is, øl, vin, mat, cder og filmer - og lovt at det snart ble delfiner, bare vent til vi kom frem til delfinøya! 

Det begynte å bli kjedelig. Jeg har tålmodighet i ganske store mengder, men noen timer med dette rålet var egentlig mer enn nok. Bildene forteller vel litt om hvordan danske, svenske og norske familier hadde det på delfin-safarien i Tyrkia.


Gjesp! Gjesp! Og ekstra gjesp!


Men endelig var vi fremme ved delfinøya. På bildet under ser dere den fantastiske destinasjonen. Øya var den første vi så på denne lange turen, og den så mer ut som et skjær som noen hadde sprengt i stykker under krigen. Rundt om lå det 100-vis av turisthoteller. Du snakker om å selge gråstein! 

Og selvfølgelig; ikke en delfin var å se! Trolig var det årevis siden noen hadde sett noe slikt her nede, så mannskapet startet en skumkanon og prøvde å lage party. Yhi-aaa! For en laaaang tilbaketur det ble.


Dette selger altså tyrkerne, år etter år, dag etter dag til de tilreisende. Jeg må si en ørnesafari i Flatanger er verd 10.000 ganger mer, en kikk på kortnebbgås på Beistad eller gransanger ved hytta er ei kjempeopplevelse, med sus av villmark i forhold.

Klart det hadde vært kjekt å reist rundt i regnskogen, Afrika, Asia og Antarktis... Men lær deg å elske de nære ting! Vi har det utrolig flott her på berget.

Bjørn i Namsos

$
0
0
I pinsa har en bjørn skapt stor oppstandelse i Vemundvik, utenfor Namsos. Tre hundre meter unna skolen i grenda, kom bjørnen gjentatte ganger tilbake til et egkadaver. Jeg stakk selvfølgelig en tur ut, hadde flaks og fikk tatt noen bilder.
Statens naturoppsyn flyttet til slutt kadavret og de har holdt vakt på stedet, samtidig som skolen har tatt sine forholdsregler. Nå er det imidlertid klart at bjørnen har flyttet seg flere mil unna stedet. I natt fotograferte jeg dyret på Broum på Otterøya.

Det finnes ingen tvil om at det er det samme dyret. Bilder fra Otterøya i natt satt ved siden av bilder tatt i Vemundvik, viser at bjørnen har de samme tegningene i ansiktet. Det er bare lyset og vinkelen som er litt forskjellig. Legg merke til det sorte under venstre øye, ørene og den mørke flekken i panna. (Bildet til venstre er tatt på Otterøya i natt - Det til høyre i Vemundvik i pinsa).

Dermed kan elever og ansatte ved skole og barnehage i Vemundvik føle seg helt trygge. Det tror jeg egentlig de kunne ha gjort hele tiden. Det er en ganske liten kar som nå har skapt stor oppstandelse i Namsos.
Det er nemlig en svært ung hannbjørn som er på streif i området. Jeg mener det er snakk om et to år gammelt dyr, som er godt under de 100 kiloene det først ble anslått til å være. Har satt sammen et bilde tatt av bjørnen og fotografen fra nøyaktig samme sted, med samme objektiv. Det bildet viser størrelsen på bamsen ganske godt, og at det er langt unna noen bjørnerugg som besøker Namsos.
På Otterøya er mange nervøs for at bjørnen skal prøve seg på den store hjortebestanden som finnes. I natt fulgte jeg bjørnen i godt over en time. Den gikk på de samme jordene som hjortene, men viste ingen interesse for dyrene. Hjorten var oppmerksom på rovdyret, som bare gikk noen hundre meter unna, men fulgte bare med på bevegelsene og holdt seg på samme jorde. Bjørnen spiste gress og planter, og den så ut til å ha forkjærlighet for gammel hestehov.

Fra eldre tider er det kjent at Otterøya og noen av de øvrige øyene i Namsenfjorden hadde besøk av bjørn, men det er nok minst 100 år siden det sist ble observert bjørn akkurat her.

Hengekøye

$
0
0
Jeg har fått spørsmål fra flere om erfaringer med hengekøya mi, og tar meg derfor tid til å skrive noen ord om hvordan jeg opplever å henge mellom trærne.


Køya er enkel å sette opp, men jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk første gang jeg gjorde meg klar for ei natt i dette. Var redd det skulle være både ustødig og ubehagelig, men jeg skal underskrive på at den frykten var ubegrunnet. Det var virkelig overraskende bra! Virker solid på alle måter, fra de tre meter lange tauene til stoffet.


For en kontakt med naturen dette ga meg! Bildet over er tatt fra hengekøya en morgen i mai. Dette er virkelig en annerledes måte å sove ute på. Største fordel; den veier nesten ingenting og tar liten plass. Ulempen jeg har oppdaget er at det kan bli kaldt å ligge i den uten underlag, tidlig på våren. En fjellduk eller et isolerende underlag hjelper, men det måtte jeg dessverre erfare på en tur med mange minusgrader.


Køya som jeg har kjøpt meg er av merket Hennessy hammock. Prisen ligger på ca 1500 kroner. Den er laget slik at jeg ligger litt på tvers, og da ligger jeg ganske flatt og ikke i en bue som i vanlige hengekøyer. Den kommer med myggnetting (skikkelige saker) og vanntett tak. Taket kan ligge helt ned til køya, settes høyere opp eller tas helt vekk. Myggnettingen kan åpnes langs hele sideretningen med glidelåsen og da får du også en hengestol som er deilig å dingle i på dagene.


Lavskrike fotografert fra hengekøya en deilig vårdag. Slik skal jeg sove et uendelig antall netter de kommende årene. Anbefales!!!

Fototur

$
0
0
Det starter egentlig med et stekt press på blæra, som igjen fører til at jeg snart står i fjæra. Ja, det høres sikkert rart ut, men jeg skal prøve å forklare.


Det er fredag, og en av disse nydelige vårhelgene ligger der ubrukt foran meg. På vei hjem fra jobben blir det stopp ved Sjøåsen, naturen kaller. Jeg går ut av bilen, bak noen busker og ned mot strandkanten. Når trykket letter står jeg der plutselig og er tilbake i barndommen, det er sterke følelser som trenger seg frem gjennom tanker om arbeid og hverdagsmas. Hva er det som har skjedd med meg på noen sekunder? Jeg må sette meg ned for å kjenne på det, være her litt i dette øyeblikket. 


Det første jeg legger merke til er en svart edderkopp som klatrer bortover noen solvarme steiner. Jeg husker de raske småkrypene fra utallige turer i disse fjæreområdene da jeg var liten, den gang da jeg hadde tid til å se meg rundt, tid til å legge merke til detaljene. Edderkoppen er bare en bitteliten del av den naturen som nå har sendt meg tilbake til en annen tid og en annen sinnstilstand? 


20 meter unna meg varsler to rødstilk om at jeg oppholder meg på deres område. ”Gipp-gipp-gipp-gipp”, skvaldrer de uavbrutt i kor, mens fiskemåkene legger et kjent lydteppe på i bakgrunnen. Nå legger jeg merke til lukta av gress, sjø og tang, jeg kjenner den varme brisen mot huden, jeg ser bølgene på fjorden som forplanter seg i det vårfriske strandgresset og jeg forstår. Det er noe her som jeg har savnet, det er noe her som jeg trenger og det er noe her som gir meg fred. Slik bestemmer jeg meg for å dra på fototur denne helga. Naturen kaller igjen, men denne gang på en helt annen måte. 



De neste dagene fotograferer jeg orrhøna blant gåseungene i seljetreet, jeg får med meg rød jonsokblomst som strekker seg mot kveldssola og jeg hører blåstrupens sang i vierkrattet langt mot øst. En tur fra kyst til fjell i Trøndelag på denne tida av året er litt av en opplevelse. Dette distriktet byr på så mye.


Sent søndags kveld fylles vårhimmelen av mørke, varme farger, mens jeg småhutrende pakker ned fotoutstyret. Orrfuglen driver fortsatt kveldsspillet sitt borte i lia – ”tsjoooo, tsjoooo”, sier han, før det buldrer videre. Den vakre småfuglen, som jeg akkurat har tatt bilder av, stemmer i med sine sølvklokker. Vårfesten fortsetter, men det er på tide å avslutte for denne gang. Med snøflekkene rundt meg blir jeg i noen minutter sittende å tenke på artsrikdommen og de store kontrastene i naturen vår. Jeg føler en sterk glede av å oppleve det vi bor midt inne i. 


Med ett er jeg plutselig tilbake der det startet denne helga, jeg er tilbake i barndom og oppvekst. – Og jeg tenker: Er det ikke trist at så mange i dag går glipp av dette. 


- Om du hadde noen som tok deg med inn i naturen, uansett om du er født her inne mot svenskegrensa eller ut mot storhavet, så har du med deg noe spesielt. En rikdom om du er blakk og en glede når dagene er tunge. Barn og unge i dag fortjener disse opplevelsene og denne roen like mye som oss. Ta dem med ut, bort fra datamaskiner, spill og TV. La de gjerne si at de kjeder seg noen minutter, det er slett ikke farlig. La de kjenne, høre, utforske, oppleve og føle. Hvor skal de ellers finne en slik ro og en slik fryd som jeg har hatt denne vårhelga?


Teksten er henta fra boka "På eventyr i trøndersk natur". Den kan fortsatt bestilles hos: Lierne nasjonalparksenter.

Skal hilse fra fjellet!

$
0
0
For ei helg jeg har hatt! Skal prøve å la bildene beskrive opplevelsene og stemninga denne gangen, men forteller at jeg dro østover på fredag. På Steinfjellet møtte jeg Ole Martin Dahle, og vi hadde et døgn sammen før han måtte dra mot havet igjen. 

04.00 på tide å stå opp!
Denne helga måtte være perfekt for friluftsliv, ikke ei mygg, godt vær og et yrende fugleliv. Jeg ble igjen til i dag, luffende med kameraet, i denne naturen som jeg blir mer og mer glad i.

Soloppgang i vårfjellet
Fjellrype i morgensola
Jeg har minnekortene fylt med bilder og jeg har hodet fylt med flotte opplevelser. Et eksempe er møtet med fjellrypehøna. Denne sto helt stille i denne posisjonen i fem minutter. Den var nok helt sikker på at jeg ikke så den, og brukte kamuflasjen. Det gjorde at jeg kunne gå rundt fuglen, og knipse bilder av den i alle mulige vinkler.

Morgen på Steinfjellet
Havelle
Bjørkvatnet
Brushane
Brushannen har dessverre blitt et sjeldent syn i fjellene våre, men noen leiker finnes fortsatt. Brukte litt tid i kamuflasjen i helga, for å studere disse fuglene på litt nært hold. Litt av et teater, helt gratis! Og en mengde fugler i busk og kratt!

Lirypestegg
Lappspurv
Blåstrupe
Nede i dalsøkkene preges naturen av våren. Det er frodig, grønt og mye vann. En del ender venter fortsatt på at tjernene i høyden skal bli isfrie, mens de fleste småfuglene er på plass og hevder sine territorier med ivrig sang.

Vårstemning i fjelldalen
Løvsanger
For en morgen!
Lengre opp i høyden er det fint å merke seg at fjelljoen er på plass i år. Den har slått seg til i de kjente områdene sine. I fjor var den helt borte, det betyr nok at det finnes litt mer smågnagere i år.  

Fjelljo
Temincsnipe I
Temincsnipe II
Vår i høyfjellet
Mot Børgefjell
Svømmesnipe
Helgas 2. soverom
Den siste natta sov jeg under åpen himmel i 850 meters høyde. Frisk luft og god utsikt, lappspurv, fjellrype og blåstrupe sørga for godnatt-sang og fungerte som vekkerklokke. Og for en morgen jeg våknet opp til i dag! 

Drømmemorgen
Fra Røyrvik i formiddag
Skal hilse fra fjellet, det er et vakkert sted å bruke noen dager - og det er plass til flere der inne. 

Midtsommernatt

$
0
0
Jeg har gått rundt, følt på naturen og fotografert meg gjennom denne våren. Jeg har mistet tellingen på antallet utedøgn. Det har blitt så mye som jeg etter hvert skal dele her på bloggen. Fjell, sjø, skog, elv, mange lange dager i Finnmark og på Sklinna - Der det endte med det jeg vil kalle en naturfotografisk orgasme, på selveste Sankthans.


Det hadde vært gråvær noen dager, og jeg hadde gått å ventet på at noe skulle skje med lyset. Tida hadde jeg blant annet brukt til å lese Pan av Knut Hamsund, for n´te gang. Jeg gikk rundt der med den rette følelsen, midt i motivene. Det luktet gode bilder og jeg hadde god stemning.


De gangene skydekket åpnet seg var jeg midt i løitnant Thomas Glahns verden, fuglene, lydene, duftene og blomstene: Tak min gud for hver lyngblomst jeg har sett, de har været som små roser på min vei og jeg gråter av kjærlighet til dem. 



Det var faktisk så vakkert at jeg kunne kjenne ordene langt inne i kroppen, det måtte bare ende som det gjorde. Skyene sprakk, sommerlyset veltet inn over Trøndelags største sjøfuglkoloni og jeg gikk nærmest av skaftet i klisjeer.



Når jeg kikker på bildene i dag, så tenker jeg at det nesten ble litt for mye av det gode, men det var slik det var denne midtsommernatta. Det var slik jeg følte meg og det var slik jeg ville formidle det.



- "Det kan regne det kan storme, det er ikke derpå det kommer an... For det er ens eget indre som er sorgens eller glædens kilde". Skal tro om ikke fotografering også er litt avhengig av ens eget indre?



Hamsund formidler det så fint i romanen fra 1894, naturen speiler mennesket - mennesket speiler naturen. Der, i naturen og i kjærligheten, ligger sorgen og gleden. Jeg tar i hvertfall de beste naturbildene når jeg kjenner gleden på innsida av hjertet.



Jeg skal komme tilbake til en skikkelig rapport om Sklinna, fuglene og forskninga som gjøres der ute - når alt dette har fått satt seg litt. Tilgi meg for denne naturromantikken, og den utrolige gleden jeg føler over å få være en del av det - min midtsommerdrøm!

På tur til Finnmark

$
0
0
Litt tidligere i juni pakket vi bilen og satte kursen mot Finnmark. Vi, var Bjørn Oddvar Landsem, Øyvind Buljo og meg. Turen hadde vi planlagt og drømt om i lang tid. Det å kjøre til Finnmark er i grunnen litt av en tur, men det gikk forbausende godt. Det vanskeligste var å få alt utstyret inn i bilen og det å kjøre forbi alle de flotte fotomotivene.


Vi hadde mange stopp under veis. Bjørn Oddvar hadde nok ønsket å stoppe omtrent 200 ganger mer, men da hadde vi aldri kommet frem. Under kjøredøgnet ble det bare to timer søvn på meg, ved Anarjokka mellom Karasjokk og Kautokeino. De to byguttene som var med hadde problemer med mygga, og fikk dessverre ingen blund.


Men de skal ha det; det er godt humør i den gjengen. Søvnmangel fører til mye morsomt - og siste del av kjøreturen ble både den fineste og morsomste jeg har hatt på lenge. 


Finnmark er jo litt av et sted, noe for seg selv på alle måter. Stort, fylt av vill natur og ville mennesker. I Tana møtte vi vår lokale kjentmann, Øyvind Pedersen - også gikk turen videre ut mot kysten.


Målet for turen var Slettnes fyr og naturreservatet der ute, men det siste døgnet bestemte vi oss for å slå til, å dra ut til Syltefjordstauran som første stopp. Etter mer enn ett døgn på reise var en glad gjeng på plass i fjæra, klar for å ta gode naturbilder.


Litt lokal mat ble tilberedt på rullesteinene, for vi hadde selvfølgelig glemt å spise på turen. Man trenger jo litt mat og krefter i kroppen når man setter kameraet på "on" på et slikt sted. Derfor gjorde det seg med kongekrabbe.


Selve Syltefjordstauran, havsulene og resten av Finnmarksturen får jeg ta i etapper her på bloggen. Følg med så skal du få se bilder fra en bra tur, på alle måter!


Syltefjordstauran

$
0
0
Vårt første skikkelige stopp på turen til Finnmark ble Syltefjordstauran i Båtsfjord kommune. Syltefjordstauran er et av landets største og viktigste fuglefjell, men området er stort, langt og ganske uoversiktelig. For et landskap det er!


En av de store severdighetene på stedet er havsulekolonien som ligger på en av de største og mest tilgjengelige staurene. Her kan du komme på godt fotohold - og stedet er virkelig bra for fluktbilder av sulene, dersom vindretningen er gunstig.



Havsulene etablerte seg her ved Syltefjorden i 1961, og kolonien teller i dag noen hundre hekkende par. Det er ei stor opplevelse å ligge her ute ved nordishavet å høre lydene. "Hurra, hurra, hurra" - høres det ut som om sulene skråler, og det er aldri fred og ro på topen av denne klippen.



Når man har noen timer, slik som vi hadde der ute, så er det så uendelig mye å legge merke til og oppleve. Sulene som fisker i fjorden rett utenfor fjellet, det rike havet som byr på alt fra hval til sel, men også på naturens harde realiteter. 



Nå ble det mye havsule på oss, nettopp fordi den største av sjøfuglene våre var lett å fotografere her ute. Likevel er det først og fremst det mektige landskapet som sitter igjen i minnet fra vårt døgn ved dette fuglefjellet.




Jeg kan heller ikke unngå å nevne at Stauran er Norges viktigste hekkeplass for krykje, og at en rekke arter som alke, lunde, toppskarv, lomvi og polarlomvi hekker her. De er ikke så enkel å komme til på dette stedet, men et par timer ned på odden ved sulekolonien ga greie fluktbilder av de fleste artene som finnes her.



Neste etappe på turen til Finnmark tar oss til Båtsfjordfjellet og boltiten der. Følg med på bloggen om du har lyst til å se hvordan det gikk.

Viewing all 239 articles
Browse latest View live